Günümüz iş dünyası, hızlı değişim ve gelişim sürecinin içinde olup, yeni işletme teorilerinin üretildiği ve uygulamalara yöneldiği bir duruma gelmiş ve bunun sonucunda büro yönetimi ve yönetici asistanlığı üzerinde durulması gereken bir kavram haline gelmiştir.

Hizmet, üretim, pazarlama sektörlerinin hızla değiştiği ve geliştiği zamanımızda, yaygın ofis ağlarında görev yapabilecek nitelikli ara elemanlara, her zamankinden fazla ihtiyaç duyulmaktadır.

2012-2013 öğretim döneminden itibaren hizmet veren bölümümüz her yıl örgün öğretime ve ikinci öğretime belirlenen kontenjan dahilinde YGS-4 puan türü ile öğrenci almaktadır.

Amaç ve Kapsam

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programı; kamu ve özel sektörde yönetici asistanlığı ve sekreterliğini yapabilme becerisini kazandırmayı, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör işletmelerinde yöneticilerin ofis çalışmalarına katkı sağlamak ve büro faaliyetlerinde bulunmak üzere görev alabilecek, sektörün değişen ve gelişen ihtiyacını karşılayacak nitelikte yönetici asistanı, büro yöneticisi, büro hizmetleri uzmanı olarak çalışabilecek uzman işgücü yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Ön lisans diploması ile mezun olan öğrencilerimiz, büro yönetimi meslek derslerinin yanı sıra, İşletme, Ekonomi, Hukuk, Muhasebe, Finansal Okur-Yazarlık, Girişimcilik, Halkla İlişkiler, Pazarlama İletişim Teknikleri gibi genel işletmecilik formasyonu kazandıracak temel bilgilerle de donatılmaktadırlar.

Staj; programda okuyan öğrencilerin zorunlu yaz stajı süresi 30 iş günüdür. Öğrenciler stajlarını 1. ve 2. sınıf yaz dönemlerinden herhangi birinde 30 gün olarak yapabilmektedirler.

Hedef

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programı, çağımız bilgi toplumunda, hızlı teknolojik gelişim ve ona ayak uydurma çabaları içinde olan hızlı sosyal değişimin etkilerinin en üst düzeyde yaşandığı günümüz özel ve kamu sektörlerindeki iş yerlerinde, büro yönetimi ve organizasyonu, insan ilişkileri, mesleki yazışmalar, dosyalama ve arşivleme konularında bilgi ve becerilerle donatılmış, büro otomasyon sistemlerine hakim, modern protokol bilgilerine sahip, yönetsel karar alma ve analiz becerilerine sahip, yaratıcı, yenilikçi, değişimlere açık, inisiyatif kullanabilen çağdaş büro yönetiminin ihtiyaç duyduğu konularda bilgi ve becerileri ile işletme veya ofis yöneticilerine yardımcı olacak alanında uzman mezunlar yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Program Yeterlilikleri

•  Güncel teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi
  •  Gereksinimleri karşılayacak biçimde bir süreci yönetme becerisi
  •  Disiplinler arası da dâhil takımlarda çalışma becerisi
  •  Mesleki uygulamada problemleri tanımlama ve çözme becerisi
  •  Mesleki etik ve sorumluluk bilinci
  •  On parmak klavye kullanma becerisi
  •  Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi
  •  Sektörel sorunlar hakkında bilgi sahibi olabilme becerisi
  •  Mesleki yasal mevzuatı anlayabilme ve uygulama becerisi
  •  Etkin iletişim kurma becerisi
  •  Bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile diğer mesleki araçları ve teknikleri kullanabilme becerisi
  •  Mesleki süreçleri planlama ve uygulama becerisi
  •  Mesleki özgüven becerisi
  •  Girişimcilik becerisi
  •  Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulama becerisi
  •  Analitik düşünme ve raporlama becerisi
  •  Etkin zaman yönetimi ve planlı çalışma kültürü
  •  Kriz ve stresle başa çıkabilme becerisi
  •  Hızlı ve doğru karar alabilme becerileri

Dikey Geçiş İmkanları:

Programımızı tercih eden öğrencilerin, 2 yıllık ön lisans eğitimini tamamladıktan sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile geçiş yapabilecekleri 4 yıllık lisans programları (2017):

•  Halkla İlişkiler
  •  Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
  •  Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  •  İşletme Bilgi Yönetimi
  •  Reklamcılık ve Halkla İlişkiler
  •  Sağlık Yönetimi
  •  Sağlık İdaresi
  •  Yönetim Bilişim Sistemleri

Ön lisans programından mezun olan öğrenciler Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İşletme - İktisat Fakültelerinin 3. Sınıfına (5. Yarıyılına) Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile de geçiş yapabilirler. 4 yıllık lisans programları(2017):

•  Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  •  İktisat
  •  Kamu Yönetimi
  •  Maliye
  •  Uluslararası İlişkiler
  •  İşletme
  •  Konaklama İşletmeciliği
  •  Halkla İlişkiler ve Reklamcılık

Ayrıca Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Lisans Programlarının 3. Sınıfına (5. Yarıyılına) Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Fark Dersler Alarak Kayıt Yapabilecek Önlisans Programları (2017):

•  Sağlık Yönetimi
  •  Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi
  •  Yönetim Bilişim Sistemleri

Mezunların Alacağı Unvan

Program mezunlarına “Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Meslek Elemanı” unvanı verilir.

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programından Mezun Olanların İstihdam Alanları ve İstihdam Profilleri

Çalışma hayatında;

•  Büro Yöneticisi
  •  Bölüm/Birim Sekreteri
  •  Ofis Hizmetleri Uzmanı
  •  Üst Yönetim Asistanı
  •  Yönetici Asistanı
  •  Yönetici Sekreterliği

gibi unvanlarla iş olanakları bulunmaktadır. Bu programdan mezun olan öğrencilerin, özel veya kamu sektöründe yönetim fonksiyonlarının yerine getirildiği her birimde yönetici sekreteri ya da yönetici asistanı olarak çalışma imkânları mevcuttur.

Mezuniyet Koşulları

Programın öngördüğü ders kredisi ve 120 AKTS ( Avrupa Kredi Transfer Sistemi) koşulunu sağlayan öğrenci mezun olur.